Deborah Post is de founder van http://www.honeyhighway.nl/
Wat is de doelstelling?

Het doel is het behouden en terugbrengen van inheemse wilde bijen en de Nederlandse honingbijen.

Waarom?

Mensen hebben bijen nodig. Bijen hebben bloemen nodig. Ons voedsel en onze gezondheid hangen ervan af. Wij zijn afhankelijk van de bijen voor ons voedsel; 80% van de groenten, fruit, noten op de vers-afdeling in een supermarkt. De bijen staan onder druk, daar maakt de wereld zich zorgen over want als we om ons heen kijken, dan zijn er veel te weinig bloemen, alles is groen, alles is gras. Dit probleem is niet nieuw, veel organisaties en mensen zijn ermee bezig.

 • Wat kunnen we doen? Juist! Zaaien!

  Er zijn genoeg bermen om streekeigen wilde bloemen in te zaaien. En andere maairegels zijn nodig. Honey Highway brengt hier verandering in! Op grote schaal en snel! Honey Highway streeft ernaar heel Nederland als bijenland. Vol met meerjarige streekeigen bloemen. Al 40.000 basisschoolkinderen hebben ons meegeholpen met wilde bloemen zaaien.

   

  Wat kunt u doen?

  Honey Highway eenjarig bio-bloemenzaad bestellen voor uw tuin. Of meerjarig, wild bloemenzaad afgestemd op de grondsoort van uw (braakliggende) hoek grond, weideranden. Een rommelig hoekje als nestelplek voor wilde bijen of een bijenkast voor honingbijen; u hoeft er niet wekelijks honing uit te halen, maar 1 x per jaar 20%. Dat is alles. Wij bieden de biodynamische imkercursus aan, juist deze cursus is voor gezonde bijen en niet om honing te maken.

   
 •  

  Waarom in de bermen?

  De bermen van Rijkswegen, Provinciale wegen, Spoorrails en Waterdijken zijn uitermate geschikt omdat dit, op natuur-gebieden na, de enige onbespoten schrale grond is. De rest van Nederland is eiwitrijk raaigras (voor grote melkproductie) en de grond is volgespoten met (kunst)mest en gif van spuitmiddelen..

  De aanleiding

  De aanleiding van Honey Highway zijn 4 probleemgebieden die ten grondslag liggen aan de massale bijensterfte:

  1. Te weinig voedsel voor bijen: stuifmeel, nectar en biodiversiteit.

  2. Overmatig gebruik van spuitmiddelen en kunstmest.

  3. Te weinig imkers voor bijengezondheid i.p.v. voor honingproductie.

  4. Plagen en mijten van exotische oorsprong (door gesleep met bijenvolken over onze aardbol)

  Deze 4 problemen zijn de 4 belangrijkste actiepunten van het Nationaal Bijengezondheid-actieprogramma. Honey Highway is de oplossing voor de pijler voedsel voor bijen, voor stuifmeel en nectar. Het meerjarige wilde Honey Highway bloemenzaad voor de bermen is samengesteld uit 44 streekeigen soorten; ook rolklaver en kruisbloemigen voor vlinders.